Når hvalpen hentes

 

Startside
Op

Dansk Kennel Klub har i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse udarbejdet en række foldere, som omhandler det at anskaffe sig hund. Se og download folderne på http://www.dansk-kennel-klub.dk/1017. Ellers findes der en del litteratur om det at få en hvalp/hund i huset af forfattere som f.eks. Irene Jarnved, Anders Hallgren, Sven Järverud, Gwen Bailey, Roger Abrantes, Jan Fennell.

Men her er lidt om de første dage med den nye hvalp.

Når hvalpen hentes
Når den lille, nye hvalp skal hentes hos opdrætteren er det en god idé enten at aftale hvem hvalpen skal sidde hos på turen hjem, således at der er ro på turen. Er man alene bør man alliere sig med en som kan køre. En lille hvalp der lige er taget fra sin familie vil ikke blive spor glad for at blive sat ned i en papkasse under transporten. Hvalpen vil få en lille ”hjemves-klud” med sig, et stykke tæppe eller lign., som har ligget hos hvalpene i nogle uger, og dermed fået duften af hundefamilien. Det giver den lille hvalp lidt tryghed, og det er en god idé at have kluden i skødet sammen med hvalpen på hjemturen. Kluden vil sandsynligvis være snavset og noget ulækker, men gem den som den er, og lad hvalpen have den den første tid, det er vigtigt ikke at vaske kluden, så går hele ideen af.

Hjemme
Vel hjemme skal hvalpen have tid og ro til selv at udforske sit nye hjem. Bær hvalpen ind, og lad den selv forlade dine hænder, så har den noget at søge tilbage til hvis den skulle føle sig utryg. Start med et rum ad gangen, luk dørene, så hvalpen ikke kommer så langt omkring at den føler sig fortabt, og sæt dig ned på gulvet. Lad hvalpen snuse rundt og gøre sig bekendt med hjemmet i sit eget tempo. Lad være med at søge kontakt med hvalpen, den vil helt sikkert selv søge kontakt til dig/jer når den er klar til det. Den vil sikkert gerne slikke dig i ansigtet, det er hvalpens måde at gøre sig bekendt med dig på.

Vent nogle dage med at invitere familie og venner til at se det nye vidunder. Er der børn i huset, så tal med dem i forvejen, så de forstår at hvalpen skal have ro, og ikke nødvendigvis vil være parat til leg de første dage.

Men én ting som man med fordel kan begynde at lære hvalpen helt fra starten er renlighed. Jo færre ”uheld” der kommer inden døre, jo hurtigere går det med at få hvalpen renlig. En grundregel er, at en hvalp skal ud at besørge når den har spist, leget og sovet. Så hvis man fra starten får lokket hunden med ud efter denne grundregel, så lærer hvalpen hurtigt at ”gå til døren” når der er noget der presser på. Se i øvrigt under Renlighed.

Den første nat
Første nat uden hundefamilien er altid problematisk. Hvalpen vil naturligt savne sin mor og sine søskende. Du kan hjælpe hvalpen ved enten at sætte dens sovekasse med høje sider (så hvalpen ikke kan kravle ud) ved siden af din seng, således at du kan have en hånd på hvalpen når den falder i søvn. Husk at lægge hjemves-kluden i hvalpens sovested, så den har den trygge duft med sig de første dage.

Ønsker man senere hunden ud af soveværelset, så kan man langsomt flytte kassen længere og længere væk, indtil den står på det sted man ønsker hunden skal tilbringe natten.

De første dage
De første dage bruger hvalpen til at gøre sig bekendt med sit nye hjem, og de mennesker der omgiver den. Den begynder efterhånden at føle sig til rette i sine nye omgivelser. Man kan tage hvalpen med ud på korte ture, og gøre den bekendt med hvor det er i orden at besørge (se mere under
Renlighed).

Alene hjemme
Når hvalpen efter nogle dage er begyndt at føle sig til rette kan man så småt begynde at vænne den til at være alene. Du har sandsynligvis taget nogle uger fri, så du har den fornødne tid til at lære hvalpen at det er ok at være alene. Tænk på at hunden er et flokdyr, og det derfor er fuldstændig naturstridigt for en hund at være alene, i naturen ville det betyde den visse død. Så derfor er det nødvendigt at starte ganske langsomt. Start med at lade hvalpen være alene i ganske kort tid ad gangen, 20-30 sekunder, men mange gange om dagen. Gør ikke det at forlade hunden til noget særligt, bare forlad rummet og luk døren bag dig, som du ville gøre hvis du lige gik ud med skraldeposen. Når du kommer ind igen, så hils kort på hunden ”hej med dig”, og fortsæt som intet var hændt. Hvis du begynder at klappe og nusse hunden bekræfter du den i, at der har været noget særligt, som måske har været utrygt. Efterhånden som du fornemmer at hvalpen finder det ok at du forlader den i korte intervaller, så øger du langsomt tiden, indtil hvalpen, når du skal starte på arbejde igen, ikke finder det mærkeligt at du går fra den i nogle timer. Se i øvrigt folder under ovenstående link fra Dansk Kennel Klub.

Hverdagen begynder
Når hvalpen er begyndt at fungere i sin nye hverdag er det tid at tænke på træning, og at lære hvalpen alle de regler som findes i dens hverdag. Meld hvalpen til Hvalpemotivation så hurtigt som muligt, jo før jo bedre. Der er ingen grund til at vente til at hvalpen er færdigvaccineret, den har rigeligt modstandskraft med fra sin mor. På et Hvalpemotivationskursus lærer hvalpen at omgås andre hunde, den mest basale træning, og vi får også selv en masse gode råd om det at have hvalp/hund. Selvfølgelig kan man sagtens lære hvalpen ting selv, men socialiseringen, og det at vi selv lærer om at omgås andre mennesker med hunde, er så uhyre vigtig, det danner grundlag for hvordan vi kommer til at fungere med hunden overfor andre mennesker og hunde i mange år fremover.

Og husk, træningen stopper ikke når Hvalpemotivationskurset slutter, det fortsætter, i én eller anden form, det meste af hundens liv, hunden vil elske dig for det, og du vil elske din hund for resultatet